Placki z sokiem pomarańczowym doskonale sprawdzą się zarówno jako pyszne, leniwe śniadanie, ale także słodki obiad czy kolacja. Idealne na każdą okazję! :)
Placki z sokiem pomarańczowym
Składniki:
Placki
- sztuki osobno białka i żółtka jajka 2
- mleko 100 g
- łyżeczka sok z cytryny 1
- sztuka pomarańcza 1
- łyżka miód 1
- nieco ponad 2/3 szklanki mąka pszenna
- łyżeczki proszek do pieczenia 2/3
- łyżki olej kokosowy 2
- szczypta sól
Wykonanie
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- W misce mieszamy ze sobą mleko i sok z cytryny. Odstawiamy na minutę. Dodajemy żółtka i miód.
- Pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Wyciśnięty sok dodajemy do miski. Dodajemy także przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pod koniec delikatnie mieszając dodajemy również ubite białka.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, do zarumienienia z każdej strony.
- Podajemy z wyfiletowanymi pomarańczami, posypane cukrem pudrem.
Zobacz przepis w formie filmu:
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: