Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem, czyli pomysł na proste danie, podane w wersji nieco bardziej wykwintnej, bo z kawiorem, który uchodzi przecież za symbol luksusu. Jeśli więc macie ochotę na placki ziemniaczane w wersji nieco innej niż zazwyczaj, zdecydowanie polecam Wam ten przepis! :)
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- ok. 1/2 kg ziemniaki
- opcjonalnie, ja pominąłem cebula 1/2
- sztuka jajko 1
- ok. 1 łyżeczki mąka
- sól pieprz
- łyżki natka pietruszki 3
Dodatkowo:
- kilka łyżek jogurt naturalny
- ok. 100g łosoś wędzony
- łyżeczki kawior 3-4
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z manetką ustawioną w pozycji otwartej i drobnym sicie. Uruchamiamy urządzenie. Skupiamy się na wykorzystaniu pozostałej pulpy.
- Pulpę umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki z obu stron (do zarumienienia).
- Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z łyżką jogurtu, kilkoma kawałkami wędzonego łososia i łyżeczką kawioru. Opcjonalnie możemy posypać je dodatkową łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: