Pstrąg na parze z warzywami to mój pomysł na zdrowy, pyszny, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.
Lekka, idealnie miękka i soczysta ryba, chrupiące (przygotowane idealnie al dente) warzywa i wszystko w towarzystwie aromatycznych przypraw oraz masła rozmarynowo-koperkowego. Danie to przygotujecie w jednym naczyniu, w nieco ponad 30 minut. Powodzeniem przygotowania tych zdrowych pyszności zajmie się funkcja gotowania na parze w nowym piekarniku GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Dzięki niej nasz obiad uda się idealnie!
Pstrąg na parze z warzywami
Składniki:
- pokrojona w plastry cukinia 1,
- podzielony na różyczki można go wcześniej podgotować przez 3 minuty brokuł 1/2,
- pokrojona w kostkę papryka 1,
- niewielka posiekana cebula 1,
- ząbki posiekane czosnek 3-4
- duża szczypta sól
- duża szczypta pieprz
- łyżeczka zioła prowansalskie 1
- łyżeczka papryka słodka 1
- sztuki podgotowanych przez 7 minut ziemniaki 3-4
- sztuki w całości pstrąg tęczowy 2
- plastry cytryna 2
- łyżka sok z cytryny 1
Masło czosnkowe (do ryby):
- kostki masło 1/3
- ząbki czosnek 2
- łyżki posiekany koperek 4
- łyżeczka suszony lub świeży rozmaryn 1
- sól pieprz
Wykonanie
- W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cukinię, brokuła, paprykę, cebulę i czosnek. Polewamy 3 łyżkami oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy podgotowane ziemniaki.
- W miseczce mieszamy ze sobą masło, czosnek, koperek, rozmaryn, solidną szczyptę soli oraz pieprzu.
- Rybę układamy na warzywach. Faszerujemy przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i plasterkami cytryny. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pieczemy w piekarniku GOTIE w trybie DIY na następujących ustawieniach: funkcja pary, czas: 30 minut, temperatura 100 stopni Celsjusza.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: