Pudding z tapioki ze śliwkami
Składniki:
Pudding z tapioki:
- szklanki tapioka 1/3
- i 1/2 szklanki * mleko 1
- łyżki cukier 3-4
- kostek mlecznej lub deserowej czekolada 5-6
- łyżeczka opcjonalnie ekstrakt waniliowy 1
- Dodatkowo:
- śliwki 300 g
- łyżki w zależności od kwasowości śliwek cukier 1-3
* U siebie wykorzystałem mleko krowie. Bez problemu jednak możecie wykorzystać dowolne inne mleko, np. kokoswe, które nada świetnego aromatu.
Wykonanie
- W garnku doprowadzamy mleko do zagotowania. Dodajemy tapiokę i gotujemy, mieszając co jakiś czas, na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 15 minut, w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu).
- Kiedy kuleczki tapioki staną się miękkie, dodajemy do nich cukier, czekoladę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy równomiernie do szklanek, słoiczków lub kokilek i przestudzone umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny.
- Śliwki przekrawamy na połowy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni. Dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Często mieszając, gotujemy sok przez około 7-10 minut (do czasu aż sok widocznie odparuje i zmieni konsystencję). Przygotowany sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy schłodzić go dodatkowo w lodówce).
- Przed podaniem sosem intensywnie polewamy przygotowany deser.
- PORADA: Kuleczki tapioki można także ówcześnie namoczyć w mleku przez około 1 godzinę. Sprawi to, że tapioka na 100% będzie równomiernie ugotowana.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: