Ravioli z ricottą i szpinakiem to pyszne włoskie pierożki, doskonałe na obiad lub kolację. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione farszem ze szpinaku i ricotty oraz zatopione w prostym pomidorowym sosie. Wspaniałe połączenie!
Ravioli z ricottą i szpinakiem - przepis
Ravioli z ricottą i szpinakiem. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione pysznym farszem ze szpinaku i ricotty,
Składniki:
Ciasto:
- jajka 3
- mąka pszenna 300 g
- sól większa szczypta
- oliwa 1 łyżka
Nadzienie:
- szalotka 2 małe
- czosnek 2 ząbki
- szpinak 200 g
- ricotta 250 g
- jajka 1
- parmezan starty 100 g
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- pomidory 1/2 puszki
- czosnek 1 duży ząbek
- bazylia świeża 1 duża garść
- cukier szczypta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy oliwę. Ciasto umieszczamy w woreczku i chłodzimy w zamrażarce przez 5-10 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i obie możliwie jak najcieniej rozwałkowujemy.Szalotki kroimy w drobną kostkę na łyżce oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy drobno posiekany szpinak. Smażymy do czasu, aż szpinak stanie się miękki. Odstawiamy na 5 minut. W misce mieszamy ze sobą ricottę, szpinak i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na pierwszej części rozwałkowanego ciasta, w równych odstępach, łyżeczką układamy farsz. Delikatnie przykrywamy drugą częścią ciasta i wycinamy pierożki tak, by farsz znalazł się pośrodku. Dokładnie zlepiamy boki. Jeśli nie używamy specjalnego urządzenia do ravioli, możemy nadać kształt brzegu widelcem. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.W rozdrabniaczu, malakserze lub przy pomocą blendera dokładnie miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu. Przelewamy na patelnie i podgrzewamy. Z ciepłym sosem mieszamy ugotowane pierożki. Podajemy posypane parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: