Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami – propozycja wręcz doskonała dla wszystkich stekożerców! Przepyszny zestaw obiadowy :)
Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami
Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami - propozycja wręcz doskonała dla wszystkich stekożerców! Przepyszna obiadowa propozycja :)
Składniki:
Rozmarynowy stek:
- sztuki stek z antrykotu 2
- łyżki masło 2
- niewielki pęczek rozmaryn 1
- łyżeczki pieprz 2
- szczypty sól 2
Pieczone frytki z batatów:
- większy bataty 1
- ząbki czosnek 2-3
- szczypta tymianek
- szczypta rozmaryn
- łyżki oliwa 2-3
- sól pieprz
Wykonanie
- Obrane i umyte bataty kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
- Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (z łyżką masła, oliwy i pęczkiem rozmarynu) przez 2,5 - 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie steki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 5-6 minut. Po tym czasie steki odstawiamy do "odpoczęcia". Przed podaniem doprawiamy solą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: