Różowe naleśniki z twarogiem i owocami, czyli pomysł na odświeżenie klasycznych naleśników z serem i to w pełni naturalnie! Doskonały obiad na słodko, który przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym :)
Różowe naleśniki z twarogiem i owocami
Składniki:
Sok (naturalny barwnik):
- niewielkiego ok. 60g burak 1/2
- szklanki ok. 60g maliny 1/2
Naleśniki:
- sztuki jajka 2
- szklanka 250g mleko 1
- szklanka 250g woda 1
- mąka 200 g
- łyżki tłuszcz 1-2
- szczypta opcjonalnie sól
- szczypta opcjonalnie cukier
Nadzienie
- twaróg 300 g
- łyżki miód 2-3
- szczypta cynamon
- szklanki u mnie maliny i borówki owoce 2
- do dekoracji opcjonalnie mięta
Wykonanie
Sok:
- Buraka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Razem z malinami umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej.
- Wyciskamy sok.
Naleśniki:
- Jajka mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Dodajemy przesianą mąkę, tłuszcz, sól i cukier (jeśli używamy). Wszystkie składniki mieszamy do bardzo dokładnego połączania. Dodajemy sok i ponownie mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej (delikatnie natłuszczonej) patelni przez niecałą minutę z każdej strony (do zarumienienia).
- Drobno zmielony twaróg mieszamy z miodem i cynamonem (opcjonalnie). Rozsmarowujemy na naleśnikach, posypujemy świeżymi owocami i zawijamy w trójkąty.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: