Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami - pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie, które znika w mgnieniu oka
Ilość
0
Rustykalna tarta ze śliwkami – pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Robiąc ostatnio szybki przegląd ubiegłego roku znalazłem wiele świetnych przepisów, którym z jakichś powodów nie udało się pojawić na blogu. Jako, że są to przepisy, które zdecydowanie zasługują na pokazanie ich światu, co jakiś czas będę dodawał je przemiennie z nowymi przepisami :) Dzisiaj chciałbym zaproponować Wam pyszne połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie – znika w mgnieniu oka!

Rustykalna tarta ze śliwkami - przepis

Rustykalna tarta ze śliwkami - pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie, które znika w mgnieniu oka
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 230 g
  • masło 140 g
  • jajka 1
  • cukier z wanilią 3/4 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • sól 1/3 łyżeczki

Dodatkowo:

  • śliwki 500 g
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cynamon 1 mała szczypta
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
  • W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na 6-8 części i pozbawiamy pestek. Przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Dokładnie mieszamy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      featured

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!