Rustykalna tarta ze śliwkami – pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Robiąc ostatnio szybki przegląd ubiegłego roku znalazłem wiele świetnych przepisów, którym z jakichś powodów nie udało się pojawić na blogu. Jako, że są to przepisy, które zdecydowanie zasługują na pokazanie ich światu, co jakiś czas będę dodawał je przemiennie z nowymi przepisami :) Dzisiaj chciałbym zaproponować Wam pyszne połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie – znika w mgnieniu oka!
Rustykalna tarta ze śliwkami - przepis
Rustykalna tarta ze śliwkami - pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie, które znika w mgnieniu oka
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 230 g
- masło 140 g
- jajka 1
- cukier z wanilią 3/4 łyżki
- cukier puder 3 łyżki
- sól 1/3 łyżeczki
Dodatkowo:
- śliwki 500 g
- cukier 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- cynamon 1 mała szczypta
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
- W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na 6-8 części i pozbawiamy pestek. Przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Dokładnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: