Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem, czyli bardzo prosta i lekka propozycja pysznego lunchu lub kolacji. Doskonale dobrane składniki, skropione miodowym wineretem ze szczyptą cynamonu. Pycha!
Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem - przepis
Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem, czyli doskonale dobrane składniki, skropione miodowym wineretem ze szczyptą cynamonu.
Składniki:
Pieczone marchewki:
- marchewka 2
- oliwa 3 łyżki
- miód 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Sałatka:
- jarmuż 2 duże garści
- jabłka 1 duże
- orzechy włoskie posiekane 1 garść
- ulubione pieczywo 1 garść grzanek
- granat 2 łyżki ziarenek
Sos winegret:
- oliwa 1/4 szklanki
- ocet jabłkowy 1/4 szklanki
- miód 1 łyżka
- cynamon 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Pieczone marchewki: Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy wymieszanym miodem z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Jarmuż gotujemy na parze przez około 5-6 minut. Jabłka kroimy w półplasterki*. Na talerzu układamy jarmuż, jabłka, pieczoną marchewkę. Posypujemy orzechami, grzankami i granatem.W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniku sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.* Jabłka możemy dorzucić do marchewek na ok. 10 minut przed końcem pieczenia, by dodać jeszcze więcej smaku sałatce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: