Szukacie prostego i zdrowego przepisu z wykorzystaniem szparagów? Wypróbujcie poniższy, błyskawiczny i bardzo zdrowy przepis. Komosa ryżowa nazywana inaczej quinoą lub ryżem peruwiańskim jest źródłem dużej ilości białka, a także witamin i minerałów. Bardzo zalecane jest jej używanie i wykorzystywanie w kuchni. Ta sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą w towarzystwie winegretu – doskonale sprawdzi się jako bardzo prosty obiad, kolacja lub “wypełniacz” lunchboxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Jeśli nie dbacie o linię i nie liczycie kalorii na co dzień, sos winegret możecie bez problemu zamienić na prosty sos czosnkowy, jogurtowy lub miętowy. Z powodzeniem możecie dorzucić tutaj również mięsny dodatek, przykładowo w postaci fileta z kurczaka lub indyka czy szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej. Dodadzą one zarówno smaku jak i zdecydowanie uczynią sałatkę bardziej treściwą. Sałatkę możecie rownież podać ze swoim ulubionym pieczywem, najlepiej opieczonym w tosterze lub na suchej patelni.
Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą - przepis
Składniki:
Sałatka:
- komosa ryżowa 75 g
- bulion 250 ml
- zielone szparagi 1/2 pęczka
- pomidorki koktajlowe 2 garści
- rzodkiewki 3-4
- ser feta pokruszonej 70 g
- łyżki natka pietruszki 2
Dressing:
- łyżki oliwa 3
- łyżki sok z cytryny 2
- łyżeczka miód 1
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Komosę ryżową gotujemy wedle zaleceń producenta. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.Komosę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.