Jako że uwielbiam sałatki w każdej formie, jeszcze bardziej uwielbiam je urozmaicać. Dzisiaj przedstawiam Wam naprawdę pyszną propozycję z wykorzystaniem pieczonej marchewki (nie zupełnie klasycznej, bo jej czarnej odmiany), pomidorów i mozzarelli. Proste i bardzo smaczne połączenie!
Przechadzając się ostatnio obok warzywnego działu w moim lubianym niemieckim dyskoncie (chociaż chyba ciężko nazwać go już dyskontem zważając na ilość i różnorodność produktów premium, którą są już na stałe dostępne) w oczy rzuciła mi się dosyć niecodzienna odmiana marchewki. Już widziałem ją przygotowaną w formie pieczonej i wykorzystaną jako dodatek do ciekawego dania, więc nie mogłem przejść obok niej obojętnie. W domu padło na sałatkę i to był bardzo dobry wybór, bo wyszło naprawdę pysznie! Oczywiście w przepisie tym możecie wykorzystać dowolny rodzaj marchewki, w tym tę najzwyklejszą, dostępną niemal wszędzie. Ta ciemna ma jednak w sobie coś ciekawego i intrygującego, oczywiście włącznie z wyglądem. Zarówno przed, jak i po pieczeniu przypomina… buraka. W smaku jednak już nie jest tak podobna :)
Sałatka z pieczoną czarną marchwią i mozzarellą
Składniki:
Pieczona marchewka
- sztuki u mnie czarna. marchewka 2-3
- łyżki oliwa 3
- duża szczypta sól pieprz
- ząbki opcjonalnie czosnek 1-2
Sałatka
- dowolna - duża garść porwanej sałata
- mniejsze pokrojone pomidory 1-2
- g porwana mozzarella 125
- garść podprażonych na patelni ziarna słonecznika
Dressing
- ząbek posiekanego czosnek 1
- łyżeczka polecam Dijon musztarda 1
- z 1/2 cytryny* sok z cytryny
- szklanki oliwa 1/4
- sól pieprz
Wykonanie
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy dokładnie z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem (jeśli używamy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
- Sałatę porywamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na talerzu lub przekładamy do miski. Dodajemy upieczoną marchewkę, pokrojone w kostkę pomidory, porwaną mozzarellę i ziarna słonecznika.
- W miseczce dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
- Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.