Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych składników. Chrupiąca rzymska sałata, charakterna rzodkiewka i cebula oraz kurczak marynowany w sosie barbecue – wszystko polane czosnkowym sosem jogutowo-majonezowym. Jeśli chcielibyście, by sałatka stała się nieco mniej kaloryczna możecie całkowicie zrezygnować z majonezu dodanego do sosu lub polać ją lekkim winegretem. Sałatka ta świetnie smakuje podana na ciepło, ze świeżo podsmażonym kurczakiem, ale bardzo smaczna jest również w wersji na zimno, przez co z powodzeniem zabrać możecie ją ze sobą do pracy lub szkoły.
Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem - przepis
Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych Wypróbuj ten przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się tym smakiem.
Składniki:
- sałata rzymska 1 główka
- filet z kurczaka 1 pojedynczy
- sos BBQ 3-4 łyżki
- cebula czerwona 1/2
- rzodkiewki 3-4
- ser feta pokruszonego 3 łyżki
- pistacje 1 garść posiekanych
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 3 łyżki
- majonez 2 łyżki
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka
- czosnek (przeciśnięty przez praskę) 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Pozbawiamy "niedoskonałości" i przekładamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy sos barbecue i dokładnie pokrywamy nim kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.Sałatkę dzielimy na pojedyncze liście, dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkładamy na płaskim talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w półplasterki. Warzywa układamy na sałacie. Dodajemy pokruszoną fetę i pistacje.Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie.Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: