Sałatka z kaszą bulgur, pomidorami i fetą, czyli pyszna i niebanalna propozycja na szybki, lekki obiad, kolację lub przekąskę. Doskonała wegetariańska propozycja, którą jednak mięsożercy mogą wzbogacić także o nieco grillowanego kurczaka, czy indyka, które uczynią tę sałatkę jeszcze bardziej treściwą.
Kasza bulgur przybyła do nas z Bliskiego Wschodu, gdzie znana jest już od setek lat. Wytwarzana z bardzo wartościowej pszenicy durum, stanowi doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest znacznie zdrowsza od żywności tworzonej na bazie zwykłej pszenicy. Co ciekawe, kasza bulgur zawiera spore ilości potasu, wapnia i sodu, dzięki czemu zalecana jest osobom posiadającym problemy kardiologiczne, ale także tym żyjącym w ciągłym stresie. Ciekawostką jest fakt, że kasza bulgur pomimo swojej dość sporej kaloryczności (powyżej 80kcal/100g) jest zalecana w… diecie odchudzającej! Wszystko dzięki dużej zawartości błonnika, który usprawnia procesy trawienne i niewielkiej zawartości tłuszczu.
Poza właściwościami zdrowotnymi, kasza bulgur po prostu świetnie smakuje! Ugotowana na bulionie i wymieszana z łyżką masła stanowi doskonały dodatek do obiadu. Kaszę taką można wykorzystać także jako zamiennik klasycznej kaszy jęczmiennej w krupniku, czy jako substytut makaronu w klasycznej zupie pomidorowej. Nie bez powodu bardzo popularne są także sałatki z wykorzystaniem tej kaszy. Sałatka z kaszą bulgur w towarzystwie innych warzyw i fety stanowi pyszny, pełnowartościowy posiłek. Sałatkę możecie podać polaną dowolnym sosem. Świetnie sprawdzi się tutaj klasyczny winegret na bazie oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Jeśli jednak nie liczycie kilogramów, koniecznie spróbujcie jej także w wersji z sosem jogurtowym lub śmietanowo-czosnkowym.
Sałatka z kaszą bulgur to danie, które możecie bez problemu zamknąć w lunchboxie, dzięki czemu zabierzecie ją ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnie. Będzie to pyszniejsza i zdrowsza alternatywa dla klasycznych kanapek, czy gotowych, często wysoko przetworzonych produktów dostępnych na mieście.
Sałatka z kasza bulgur, pomidorami i fetą
Składniki:
Sałatka
- ok. 100g kasza bulgur
- ok. 250ml można zastąpić wodą bulion
- większy pęczek posiekanej natka pietruszki
- pełne garści rukola 2-3
- duża garść pomidorki koktajlowe
- łyżki pokrojonych oliwki czarne 2-3
- ok. 70g pokruszonej feta
Błyskawiczny winegret:
- szklanki oliwa 1/4
- łyżki ocet balsamiczny 3-4
- łyżeczka miód 1
- łyżeczka musztarda 1
- sól pieprz
Wykonanie
- Kaszę bulgur umieszczamy w niewielkim garnuszku i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka. Gotową mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
- Na talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę, kaszę zmieszaną z natką pietruszki, pokrojone w ćwiartki pomidorki, oliwki i fetę.
- Wszystkie składniki winegretu dokładnie mieszamy ze sobą w miseczce i gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.