Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków!
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków!
Składniki:
Marynata do kurczaka:
- pojedynczy filet z kurczaka 1
- duża szczypta tymianek
- duża szczypta papryka słodka
- łyżeczki pasta tahini 1/2
- szczypta oregano
- sól pieprz
Dodatkowo:
- surowy ok. 6-8 plastrów boczek
- główka sałata rzymska 1
- niewielkie pokrojone na mniejsze części pomidory 1-2
- pokrojone w kostkę awokado 1/2,
- łyżki startego parmezan 2
Do podania: winegret (w wersji bardziej fit) lub sos czosnkowy.
Winegret:
- łyżka ocet balsamiczny 1
- łyżeczka miód 1
- łyżeczki musztarda 3/4
- szklanki oliwa 1/3
- sól pieprz
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dokładnie z obu stron tymiankiem, oregano, papryką słodką, tahini, solą i pieprzem. Jeśli mamy czas, pozostawiamy do przegryzienia w lodówce. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez kilka minut (w zależności od grubości) z obu stron. Gotowy odstawiamy na 3-4 minuty do odpoczęcia.
- Boczek smażymy na suchej patelni do czasu aż stanie się chrupiący.
- Sałatę układamy na talerzu. Układamy pokrojonego kurczaka, pomidory, awokado, plasterki boczku i posypujemy parmezanem.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki winegretu i gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: