Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini to doskonały pomysł na prosty i lekki obiad lub dodatek do niego. Specyficzny smak sezamowej pasty doskonale podkreśla upieczony z przyprawami kalafior. Propozycja ta przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji :)
Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini
Składniki:
Pieczony kalafior
- średniej wielkości podzielony na mniejsze różyczki kalafior 1/2
- łyżki oliwa 3
- łyżeczka papryka słodka 1
- łyżeczki papryka ostra 1/2
- łyżeczki oregano 1/2
- łyżeczki tymianek 1/2
- po 2 solidne szczypty sól pieprz
Dodatkowo:
- główki podzielona na liście i porwana sałata rzymska 1-2
- pokrojona w paski opcjonalnie papryka 1,
- ok. 60g opcjonalnie* ser feta
Sos tahini
- łyżki pasta tahini 2
- łyżki oliwa 3
- ząbka czosnek 1/2
- z 1/2 cytryny sok z cytryny
- łyżeczki* miód 1/2
- do smaku sól pieprz
* W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym substytutem.
Wykonanie
- Umytego kalafiora osuszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy, by kalafior równomiernie pokrył się marynatą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu) przez około 25-35 minut.
- W między czasie sałatę układamy w misce lub na talerzach i dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
- Upieczony kalafior dodajemy do sałatki i przed podaniem polewamy sosem tahini.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: