Sałatka z rukolą, kurczakiem curry, papryką i oliwkami doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków!
Garść charakterystycznej, o lekko orzechowej nucie, rukoli, świeża papryka, oliwki, pomidor, mozzarella i “gwiazda wieczoru” – soczysty kurczak w aromatycznej mieszance przypraw. Do tego do wyboru dwa dressingi. Winegret, dla tych, którzy wolą jednak coś lżejszego lub ziołowy sos czosnkowy, który gwarantuje że sprawdza się tutaj rewelacyjnie. Jeden talerz, kilka składników i chwila pracy. To wystarczy, by cieszyć się czymś naprawdę smacznym! :)
Sałatka z rukolą, kurczakiem curry, papryką i oliwkami
Składniki:
Pikantny kurczak curry:
- pojedynczy filet z kurczaka 1
- duża szczypta tymianek
- duża szczypta papryka ostra
- duża szczypta curry
- szczypta oregano
- sól pieprz
Dodatkowo:
- duże garści rukola 2
- średniej wielkości u mnie czerwona papryka 1
- g porwana na mniejsze części mozzarella 125
- garść posiekanych oliwki czarne
- niewielki pomidor 1
Do podania: winegret (w wersji bardziej fit) lub sos czosnkowy.
Winegret:
- łyżka ocet balsamiczny 1
- łyżeczka miód 1
- łyżeczki musztarda 3/4
- szklanki oliwa 1/3
- sól pieprz
Ziołowy sos czosnkowy:
- szklanki jogurt naturalny 1/2
- łyżki majonez 1-2
- ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 1-2
- szczypta oregano
- mała garść posiekanej natka pietruszki
- mała garść posiekanego szczypiorek
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dokładnie z obu stron tymiankiem, oregano, papryką ostrą i curry. Smażymy na 2 łyżkach oliwy przez kilka minut (w zależności od grubości) z obu stron. Gotowy odstawiamy na 3-4 minuty do odpoczęcia.
- Rukolę układamy na talerzu. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plastry pomidory, oliwki, porwaną mozzarellę i pokrojonego kurczaka.
- W misce, w zależności od wybranego sosu, mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.