Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
schab duszony z warzywami

Schab duszony z warzywami

Wypróbuj mój przepis na schab duszony z warzywami. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos pyszny i aromatyczny. Doskonały obiad!
Ilość
0

W ostatnim czasie na blogu pojawia się zdecydowanie zbyt mało klasycznych, rodzinnych przepisów, które doskonale sprawdzą się np. na niedzielnym stole. Obiecuję, że w najbliższym czasie pojawi się ich zdecydowanie więcej! Tymczasem dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania tego pysznego przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos bardzo pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Doskonale smakował będzie jednak również z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale także ziemniakami czy kuskusem. Zamiast sałatki, możecie podać go z klasyczną surówką z marchewki lub selera. W każdym połączniu ten schab duszony z warzywami smakuje doskonale i z pewnością zachwyci wszystkich domowników!

Schab duszony z warzywami

Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Wspaniały obiad! :)
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 1 hour
Całkowity czas 1 hour 30 minutes

Składniki:

  • schab 1 kg
  • por 1 niewielki
  • marchewka 1 większa
  • seler naciowy 2-3 gałązki
  • cebula 1 większa
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion nieco ponad litr
  • papryka słodka szczypta
  • papryka ostra szczypta
  • oregano szczypta
  • majeranek szczypta
  • sos sojowy dla koloru (opcjonalnie) 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

Do podania: dowolna kasza (u mnie pęczak), ziemniaki, kluski śląskie... oraz prosta sałatka z winegretem lub surówka

    Wykonanie

    • Schab myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5cm plastry. Obsmażamy z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.W większym naczyniu, na łyżce masła i oliwy, podsmażamy posiekany drobno por, cebulę i czosnek. Po 5-10 minutach dorzucamy posiekaną w półplasterki marchewkę i seler (w całości). Smażymy jeszcze ok. 7 minut.Warzywa zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, oregano, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.Dorzucamy mięso i pod przykryciem dusimy (mieszając i obracając mięso co jakiś czas) do miękkości, przez ponad godzinę.Gotowe mięso przekładamy na talerz. Z sosu usuwamy seler i zagęszczamy go rozrobioną z wodą mąką (energicznie mieszając). Zagęszczony sos doprowadzamy do zagotowania i ponownie wrzucamy do niego mięso.Podajemy z wybranymi dodatkami.

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        kuchnia polskaobiadschab

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!