Schab pieczony w rękawie i aromatycznej mieszance przypraw to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i dodatek w wersji kanapkowej. Pychota!
Bardzo pyszny schab pieczony z wykorzystaniem rękawa, który świetnie sprawdzi się zarówno w wersji obiadowej podany z powstałym sosem własnym i dodatkami, takimi jak: kluski śląskie, kopytka czy modra kapusta, ale także zaserwowany jako domowa wędlina i główny składnik pysznych kanapek :)
W tym przepisie przyda Ci się:
Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie i aromatycznej mieszance przypraw to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i dodatek w wersji kanapkowej. Pychota!
Składniki:
- nieco ponad 1 kg schab
- ząbków czosnek 4-5
- niepełna łyżeczka sól
- łyżki zmieszałem ze sobą paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, rozmaryn i małą szczyptę imbiru* mieszanka przypraw 2
* Można zastąpić gotową mieszanką do mięs.
Wykonanie
- Schab oczyszczamy z niedoskonałości i większych przerostów tłuszczu, myjemy i osuszamy.
- Mięso dokładnie smarujemy solą i mieszanką przypraw z każdej strony, a następnie pięciokrotnie nacinamy od góry przy pomocy noża i w powstałe wgłębienia wciskamy rozgniecione ząbki czosnku.
- Mięso zawijamy w folię i odstawiamy do zamarynowania (ja pozostawiłem na całą noc).
- Gotowe mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązując go z obu stron. Umieszczamy w większej formie i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie przecinamy rękaw, odsłaniając mięso i pieczemy przez kolejne 10 minut. Sprawi to, że skórka mięsa nieco się przypiecze :)
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: