Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem
Składniki:
Spód brownie
- ok. 65g czekolada
- masło 65 g
- jajka 2
- ok. 50g cukier
- ok. 30g mąka
- szczypta opcjonalnie sól
Masa serowa
- twaróg 800 g
- cukier 220 g
- ok. 60g mąka ziemniaczana
- śmietana 30% 250 ml
- jajka 3
Mus ślikowy
- śliwki 500 g
- śmietana 30% 300 g
- łyżki żelatyna 2
- ok. 4-6 łyżek cukier
Wykonanie
Spód brownie:
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
- Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
- Masa serowa
- W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy.
- Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany spód brownie. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1,5h.
- Mus śliwkowy
- Śliwki przekrawamy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Tak przygotowany sok umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Dodajemy cukier i gotujemy przez około 10-15 minut. Odparowany sok zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając rozpuszczamy w nim namoczoną w kilku łyżeczkach zimnej wody żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejące śliwki i energicznie mieszamy do połączenia.
- Tak przygotowany mus wylewamy na całkowicie wystudzony sernik i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: