Sernik z czekoladowym musem to idealny patent na poniedziałek. Obłędny sernik na czekoladowym (ciasteczkowym) spodzie z puszystym, jeszcze bardziej czekoladowym musem. Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów czekolady i serników. Naprawdę warto go wypróbować! Jeden kawałeczek tego ciasta potrafi zdziałać cuda i odczarować nawet najbardziej nieudany dzień. Sernik potrzebuje doby, by się schłodzić i uzyskać odpowiednią konsystencję. Po tym czasie może już z powodzeniem cieszyć podniebienia na każdej okazji lub absolutnie bez żadnej okazji. Doskonały przepis na sernik z musem czekoladowym :)
W tym przepisie przyda Ci się:
Sernik z czekoladowym musem - przepis
Składniki:
Sernik:
- ciastka czekoladowe 240 g
- masło roztopione 40 g
- twaróg 700 g*
- jajka 3
- śmietana 30% 1 szklanka
- cukier niepełna szklanka
- cukier z wanilią 2 łyżki
- mąka pszenna 4 łyżki
Mus czekoladowy
- czekolada gorzka 100 g
- czekolada mleczna 100 g
- likier kawowy 2 łyżki
- woda 2 łyżki
- masło 30 g
- jajka 3
- cukier 4 łyżki
- śmietana 30% 100 ml
Opcjonalnie:
- borówki amerykańskie 200 g
- czekolada gorzka 100 g
* 3-kronie zmielony.
Wykonanie
- Ciasteczka (z nadzieniem) umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia. Ciasteczkami wyklejamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Zmielony twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier, cukier z wanilią i mąkę. Krótko, ale intensywnie miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników. Rozrobioną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w kąpieli wodnej (umieszczając naszą formę w większej wypełnionej do połowy wodą) w temperaturze 150-160 stopni przez ok. 50 minut.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, likierem i wodą. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo dodajemy cukier. Żółtka i połowę ubitych białek delikatnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. W międzyczasie na sztywno ubijamy kremówkę. Dodajemy ją do masy i ponownie bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę i jak poprzednio bardzo delikatnie łączymy.
- Gotowy mus wykładamy na całkowicie wystudzony sernik. Dekorujemy świeżymi borówkami lub startą czekoladą. Sernik pozostawiamy w lodówce na 12 godzin do stężenia.
- Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-musem-czekoladowym