Sernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie!
Sernik na zimno z galaretką i borówkami - przepis
Składniki:
Spód
- herbatniki lub ciastka 250 g
- masło 100 g
Masa serowa
- przynajmniej trzykrotnie zmielony* twaróg 500 g
- + 50ml do zmieszania z żelatyną śmietana 30% 500 ml
- ok. 100g cukier puder
- łyżki lub ziarenka z 1/2 wanilii cukier z wanilią 2
- żelatyna 10 g
Dodatkowo
- sztuki u mnie przezroczysta - winogronowa galaretka owocowa 2
- borówki 300 g
- do dekoracji mięta
* Bardzo dobrze sprawdza się tutaj ser twarogowy homogenizowany z wiaderka.
Wykonanie
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw w chłodne miejsce.
- Ciasteczka zmiksuj dokładnie w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj składniki. Ciastka powinny przybrać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wyłóż równomiernie na spód 22-24cm tortownicy.
- Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na minutę. Następnie dodaj 50ml śmietanki (możesz zastąpić mlekiem) i podgrzej całość. Dokładnie wymieszaj.
- Ser umieść w misce. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i ponownie połącz składniki. Do miseczki z ciepłą żelatyną dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj do żelatynę do sera i połącz całość. Gdyby w masie pojawiły się grudki z żelatyny użyj blendera - nie zaszkodzi to sernikowi :)
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki na min. godzinę do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułóż borówki i wylej tężejącą galaretkę. W razie potrzeby wygładź powierzchnie galaretki przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie. Gotowe ciasto chłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: