Serowe rogaliki kruche z dżemem to pomysł na deser gotowy w mniej niż 30 minut, przygotowany tylko z kilku składników, które na 99% znajdziesz w domu!
Klasyczne kruche rogaliki znane są od pokoleń. Można przygotować je naprawdę błyskawicznie i tanio. Podstawowe składniki, z których składa się przepis to: mąka, masło, twaróg i proszek do pieczenia. W oryginalnym przepisie nie używa się ani grama cukru, jednak według mnie, 100g, które wykorzystałem na podane proporcje doskonale podkreśla ich smak. Ja jednak przygotowałem te rogaliki kruche z dżemem nieco mniej słodkim. W przypadku konfitur czy powideł dodatek cukru może faktycznie okazać się zbędny. A jeśli jestem już przy nadzieniu, chciałbym wspomnieć o nim nieco więcej. Świetnie sprawdzi się w tym przepisie dżem (konfitura lub powidła) o dowolnym smaku. Szczególnie polecam wariant truskawkowy, malinowy, śliwkowy lub (jak w przepisie) pomarańczowy. Ważne jednak, by przetwory, którymi nadziejemy nasze rogaliki kruche były gęste. W przeciwnym wypadku, nadzienie z nich wypłynie.
Co ciekawe, rogaliki te można nadziać także przekrojonym jabłkiem z cynamonem, nutellą lub budyniem. W każdym przypadku będzie pysznie równie pysznie!
Rogaliki są przepyszne! Z wierzchu subtelnie chrupiące, a w środku bajecznie miękkie. Maślany aromat i struktura ciasta przypomina nieco ciasto francuskie. Aż ciężko uwierzyć, że są takie proste!
Serowe rogaliki z dżemem
Składniki:
- mąka pszenna 250 g
- masło 250 g
- twaróg 250 g
- łyżeczki proszek do pieczenia 1/2
- łyżki cukier z wanilią 2
- opcjonalnie* cukier 100 g
* Oryginalny przepis nie zawiera cukru, możemy go więc pominąć.
Dodatkowo:
- do posmarowania jajko
- słoiczka dżem 1/2
- do posypania opcjonalnie cukier puder
Wykonanie
- W misce umieszczamy przesianą mąkę, twaróg, pokrojone na małe kawałki masło, cukier z wanilią, cukier zwykły, i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej kulki (w razie potrzeby podsypując nieco mąką).
- Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt o średnicy podobnej do średnicy talerza obiadowego. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 części. Na końcu szerszej części każdego kawałka umieszczamy małą łyżeczkę dżemu. Zawijamy rogaliki. Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.