Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś, co z pewnością odmieni Wasze klasyczne śniadanie i ciekawie urozmaici np. klasyczną jajecznicę. Ale ustalmy na wstępie, że muffiny te, tylko umownie nadają się na śniadanie. Równie dobrze nadadzą także na kolację lub po prostu jako przekąska. Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko na co aktualnie macie ochotę lub to, co aktualnie macie w lodówce. Jest to bowiem świetny pomysł na opróżnienie lodówki. W mojej wersji dodałem do nich paprykę, pomidory, cebulkę czerwoną, bazylię i mozzarellę. Doskonale będą jednak smakowały także wzbogacone np. o podpieczony boczek, nieco kurczaka czy ser feta. Rewelacja!
Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami
Składniki:
- niewielkiej cebula czerwona 1/2
- u mnie czerwona papryka 1,
- niewielki pomiodry 1
- kilka listków bazylia
- g porwanej na mniejsze kawałki mozzarella 125
- sztuki jajka 4
- łyżki mleko 3-4
- sól pieprz
Dodatki opcjonalne (podpieczony boczek, kurczak, ser feta,...)
Wykonanie
- Cebulkę, paprykę i pomidor kroimy w bardzo małą kostkę. Mieszamy razem i doprawiamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu.
- Mozzarellę i bazylię porywamy na mniejsze części.
- Jajka mieszamy z mlekiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Do formy na muffiny przekładamy równomiernie przygotowane warzywa, mozzarellę i bazylię. Zalewamy jajeczną mieszanką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10-15 minut.
- Podajemy z ulubionym pieczywem, salsą pomidorową lub przypieczonym boczkiem...
- Babeczki nie powinny być wypełnione rozbełtanymi jajkami po brzegi formy, ponieważ w czasie pieczenia mogą ją opuścić ;)