Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie – mogę to zapewnić! Idealny, zimny, owocowy, jednym słowem przepyszny. Doskonały na prognozowane wysokie temperatury. Musicie go wypróbować :)
Brzoskwinie są wręcz stworzone do sorbetu. Nie zawierają zbyt dużo wody, dzięki temu gotowy sorbet ma idealną konsystencję. Tak naprawdę jednak, sorbet według tego przepisu możecie przygotować z wykorzystaniem dowolnych owoców, np. moreli, śliwek czy winogron. Zawsze wyjdzie pysznie!
Sorbet brzoskwiniowy
Składniki:
- ok. 700g brzoskwinie
- ok. 100g cukier
- ok. 50g woda
- łyżeczka opcjonalnie sok z cytryny 1
Wykonanie
- Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy się syrop.
- Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: