Szakszuka z papryką, cukinią i awokado to wzbogacona wersja klasycznej szakszuki, którą znajdziecie już na blogu. Wywodząca się głównie z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i gotowanymi w nim jajkami. Podany z tostem lub świeżym pieczywem wprost z patelni stanowi wspaniały początek dnia.
Szakszuka z papryką, cukinią i awokado - przepis
Szakszuka z papryką, cukinią i awokado, czyli aromatyczny sos pomidorowy z warzywami i gotowanymi w nim jajkami. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem!
Składniki:
- jajka 2
- cukinia 1/2
- papryka (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej) 1
- pomidory 1 puszka
- szalotka 1 większa
- czosnek 2 ząbki
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka
- kumin szczypta
- cukier szczypta
- papryka ostra szczypta
- papryka słodka szczypta
- sól, pieprz do smaku
- awokado 1 dojrzałe
- bazylia świeża do posypania
Wykonanie
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 7-10 minut.Gotowe danie podajemy z pokrojonym w plasterki awokado, posypane świeżą bazylią w towarzystwie ulubionego pieczywa.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: