Przedstawiam Wam dzisiaj propozycje doskonałą dla wszystkich fanów domowego pieczywa. Kolejny już przepis z serii “domowa piekarnia”, tym razem na przepyszne bułeczki razowe ze słonecznikiem, którą znikną w mgnieniu oka! ;)
Przepis ten (wraz ze zdjęciami) jest zdecydowanie jednym z najdłużej oczekujących na publikację w historii bloga! Mimo, że bułeczki te robiłem już wielokrotnie to za każdym razem albo zapominałem, albo nie miałem możliwości zrobienia nowych zdjęć, a to które już kiedyś przygotowałem gdzieś zupełnie przepadło. Na szczęście ostatnio udało mi się odnaleźć je w odmętach starych zdjęć, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami tym przepisem natychmiast :) Myślę, że mimo faktu, że zdjęcie to ma już trochę czasu, to wciąż przedstawia bułeczki na tyle apetycznie byście mieli ochotę je wypróbować :) Wspaniałe na śniadanie lub kolację!
Szybkie bułeczki razowe ze słonecznikiem
Składniki:
- mąka pszenna 200 g
- mąka żytnia razowa 100 g
- łyżeczki drożdże suszone 1,5
- mleko 100 ml
- woda 100 ml
- łyżki oliwa 2
- płaska łyżeczka cukier 1
- większa szczypta sól
- ok. 150g ziarna słonecznika
Dodatkowo:
- rozbełtane jajko 1,
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną i razową. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Dolewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, wodę i oliwę. Dodajemy 1/2 ziaren słonecznika i wyrabiamy dokładnie gładkie ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blasze piekarnikowej. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans.
- Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.