Tagliatelle z kalafiorem w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na zupełnie bezmięsny obiad, który jednak wciąż pozostaje maksymalnie pożywny, sycący i pyszny.
Kalafior w tym przepisie możecie przygotować na dwa sposoby: albo klasycznie, tak jak w przepisie, albo uprzednio go podpiekając w piekarniku, polanego oliwą i przyprawionego solą, pieprzem, papryka słodką oraz oregano. Pierwsza wersja jest wersją szybszą, druga doda do makaronu bardzo ciekawego, bogatszego smaku. Tak naprawdę jednak najważniejszą informacją jest to, że niezależnie od opcji, którą wybierzecie – będzie pysznie!
Makaron przygotowałem z dwoma rodzajami serów – mozzarellą i parmezanem, które doskonale podkreślają jego smak i konsystencję.
Tagliatelle z kalafiorem w sosie pomidorowym
Składniki:
- ok. 120g u mnie tagliatelle makaron
- średniej wielkości podzielonego na mniejsze różyczki kalafior 1/2
- u mnie czerwona papryka 1,
- drobno posiekana cebula 1,
- ząbki przeciśnięte przez praskę lub cienko posiekane czosnek 3-4
- ok. 500g passata pomidorowa
- łyżeczki w zależności od preferencji ostrości pasta harrisa 1-2
- duże szczypty cukier 1-2
- ok. 1/2 łyżeczki oregano
- ok. 1/2 łyżeczki tymianek
- szczypta papryka słodka
- ok. 100g mozzarella
- łyżki startego parmezan 3-4
- sól pieprz
- łyżka posiekanych świeża bazylia lub rozmaryn 1
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na patelni, na łyżce masła i oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po zarumienieniu dodajemy czosnek i smażymy ok. 1 minuty. Następnie dorzucamy podzielony na małe różyczki kalafior. Smażymy razem przez 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Przyprawiamy oregano, tymiankiem i papryką. Po kolejnych 5 minutach smażenia dodajemy harrisę i dolewamy passatę pomidorową. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Kiedy sos odparuje dodajemy do niego startą mozzarellę i parmezan. Dodajemy makaron oraz świeże zioła i mieszamy do połączenia.
- Podajemy natychmiast.