Tarta z kremem mascarpone i truskawkami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu z kremówki i mascarpone oraz świeżych truskawek.
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami - przepis
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami. Wypróbuj to obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu z kremówki i mascarpone oraz truskawek.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 300 g
- masło 140 g
- cukier puder 5 łyżek
- sok z cytryny 3/4 łyżki
- skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
- żółtka 2, małe
Dodatkowo:
- śmietana 30% 350 ml
- mascaropne 250 g
- cukier puder 2-3 łyżki
- ziarenka z 1/2 laski wanilia
- truskawki 500 g
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy na tartę. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Krótko miksujemy do połączenia dokładnego składników.Na zupełnie wystudzony kruchy spód przekładamy krem z mascarpone i równomiernie go rozprowadzamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i przekrojone na pół rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: