Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem – doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Pyszny kruchy spód, rewelacyjny krem pâtissière, mus na bazie soku owocowego z truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :)
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 300 g
- masło 140 g
- łyżek cukier puder 5
- małe żółtka 2
- łyżki opcjonalnie sok z cytryny 3/4
Krem pâtissière:
- sztuki żółtka 3
- szklanka 250g śmietana 30% 1
- laska wanilia 1
- cukier 50 g
- łyżka mąka ziemniaczana 1
Mus (galaretka) owocowy:
- truskawki 200 g
- maliny 200 g
- arbuz 200 g
- ok. 3-4 łyżeczki żelatyna
- łyżki woda 3-4
Dodatkowo:
- duża garść truskawki
- duża garść maliny
- duża garść borówki
- duża garść pokrojonego arbuz
Wykonanie
- Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 10 minut.
- Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
- Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu (opcjonalnie) dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Wystudzony krem wykładamy na wystudzoną tartę.
- Truskawki, maliny, borówki i arbuz umieszczamy w misie wyciskarki Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia. 1/3 soku podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim żelatynę energicznie mieszając, a następnie stopniowo dolewamy pozostały sok. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.
- Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce.
- Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: