Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem

Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem

Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Zobacz przepis na Pogotujmy.pl!
Ilość
0

Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem – doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Pyszny kruchy spód, rewelacyjny krem pâtissière, mus na bazie soku owocowego z truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :)


Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem

Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 300 g
  • masło 140 g
  • łyżek cukier puder 5
  • małe żółtka 2
  • łyżki opcjonalnie sok z cytryny 3/4

Krem pâtissière:

  • sztuki żółtka 3
  • szklanka 250g śmietana 30% 1
  • laska wanilia 1
  • cukier 50 g
  • łyżka mąka ziemniaczana 1

Mus (galaretka) owocowy:

  • truskawki 200 g
  • maliny 200 g
  • arbuz 200 g
  • ok. 3-4 łyżeczki żelatyna
  • łyżki woda 3-4

Dodatkowo:

  • duża garść truskawki
  • duża garść maliny
  • duża garść borówki
  • duża garść pokrojonego arbuz

Wykonanie

  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 10 minut.
  • Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia).
  • Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu (opcjonalnie) dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Wystudzony krem wykładamy na wystudzoną tartę.
  • Truskawki, maliny, borówki i arbuz umieszczamy w misie wyciskarki Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia. 1/3 soku podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim żelatynę energicznie mieszając, a następnie stopniowo dolewamy pozostały sok. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.
  •  Tężejący mus wylewamy na krem pattisiere i układamy owoce.
  •  Tartę chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      truskawki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!