Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Jest to też idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru pozostałego sosu bolońskiego. W przepisie tarta przygotowana jest na kruchym cieście, ale również dobrze smakować będzie na cieście francuskim, czy cieście do pizzy. Proponuję podać ją z chrupiącą, lekko orzechową rukolą kontrastującą z całym daniem.
Tarta z sosem bolońskim - przepis
Tarta z sosem bolońskim to prosty sposób na przygotowanie nieskomplikowanej, szybkiej w wykonaniu i ciekawej kolacji. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- masło 100 g
- sól 1 łyżeczka
- żółtka 1
Sos boloński:
- szalotka 2
- czosnek 2-3 ząbki
- por 1/2 większego
- marchewki 2
- mięso mielone wołowe 350 g
- czerwone wino 1/4 szklanki
- pomidory 1 puszka
- passata pomidorowa 1 szklanka
- oregano 1 szczypta
- bazylia świeża 1 szczypta
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ser feta 100 g
- pomidor 1
Wykonanie
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki. Do zrumienionej cebulki dorzucamy mięso mielone. Smażymy do momentu aż mięso lekko zbrązowieje. Dodajemy starte marchewki i drobno posiekanego pora. Całość smażymy do miękkości. Przeciskamy ząbki czosnku. Dolewamy wino, passatę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy sól i żółtko. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy sos boloński, pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy serem feta pozostawiając ok. 3cm margines, który po rozprowadzeniu sosu zawijamy do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 15-20 minut (do zarumienienia).
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: