Torcik z borówkami i kokosem. Dawno na blogu nie było słodkości, prawda? Nie martwcie się, już to nadrabiam. Zapraszam Was dzisiaj na kawałeczek pysznego torcika z borówkami, kokosem i masą mascarpone. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Torcik z borówkami i kokosem
Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Spróbuj tego smacznego przepisu!
Składniki:
Biszkopt:
- jajka 6
- cukier 3/4 szklanki
- mąka pszenna niepełna szklanka
- mąka ziemniaczana 6 łyżek
- proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
- sól szczypta
Nasączenie:
- woda 1 szklanka
- sok z z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- wódka 1 łyżeczka
- cukier puder 1 łyżeczka
Krem mascaropone:
- śmietana 30% 500 ml
- mascaropne 350 g
- cukier puder 1-2 łyżki
Dodatkowo:
- borówki amerykańskie 400 g
- wiórki kokosowe 80 g
- dżem borówkowy 1 słoiczek
Wykonanie
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy niewielką garścią borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wiórki kokosowe mielimy w naczyniu blendera i posypujemy nimi boki. Wierzch ciasta dekorujemy borówkami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: