Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami. Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznego czekoladowego tortu, z masą mascarpone i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna dla wielbicieli połączenia czekolady i truskawek. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ

Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami
Tort podwójnie czekoladowy z truskawkami i masą mascarpone to pozycja obowiązkowa dla fanów czekolady i osób, które chcą zachwycić okolicznościowym tortem.
Składniki:
Biszkopt:
- jajka 6
- cukier 1,5 szklanki
- mąka pszenna 4/5 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- woda 2 łyżki
- sól szczypta
Nasączenie:
- woda 1 szklanka
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z z 1 cytryny
- wódka 1 łyżka
- cukier puder 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- śmietana 30% 500 ml
- mascaropne 250 g
- cukier puder 1-2 łyżki
- czekolada gorzka 100 g
- czekolada mleczna 100 g
- truskawki 500 g
Wykonanie
- Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
- Torcik: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Możemy dodać troszkę skórki otartej z limonki, by była bardziej orzeźwiająca.
- Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/2 kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy, a na nim rozprowadzamy roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i gorzką z kilkoma łyżkami mleka (czekolada musi być zupełnie wystudzona!) Wierzch i boki tortu dekorujemy truskawkami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: