Tosty z grillowanym bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
- kromki ulubione pieczywo 2
- łyżeczki majonez 2
- łyżeczki ajvar 2
- średniego bakłażan 1/2
- liście sałata 2
- mozzarella 125 g
- plastry pomidor 2
- do smaku sól pieprz
Wykonanie
- Bakłażana kroimy na 1 cm plastry i solimy z obu stron. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju. Grillujemy bakłażana z każdej strony przez kilka minut. Pieczywo opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Majonez mieszamy z ajvarem i smarujemy każdą kromkę. Układamy sałatę, bakłażana, pokrojone w plastry mozzarellę i pomidora. Przed podaniem kanapki możemy dodatkowo podpiec przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: