Ucierane ciasto kokosowe z agrestem – świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych, kwaskowatych owoców. Doskonałe ze szklanką zimnego mleka!
Agrest jest owocem, który z pewnościa większości kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Krzewy agrestu znajdowały się w bardzo wielu domach, również u mnie. Te małe, kwaskowate owoce są bardzo cennym źródłem niezwykle korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawierają one wiele witaminy C, ale nie tylko! W agreście znaleźć możemy również witaminy z grupy B czy A. Dodatkowo nie brakuje w nim żelaza, fosforu, magnezu, czy potasu. Agrest znany jest najczęściej w formie zielonej, ale występuje także w odcieniu żółtym i czerownym. Jego charakterystyczny smak sprawia, że smakuje on świetnie spożywany zarówno bezpośrednio na surowo, w galaretkach, przetworach czy w formie ciast właśnie.
Dla mnie agrest jest idealnym, letnim zamiennikiem popularnego wiosną rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowatość w słodkich wypiekach, takich jak to ucierane ciasto kokosowe z agrestem. Jego przygotowanie jest bardzo proste – rzekłbym nawet banalne! Jak to w ciastach ucieranych, główną ideą ich przygotowania jest “utarcie” wszystkich składników ze sobą. Kiedyś było to zdecydowanie bardziej skomplikowane, kiedy wszystkie składniki należało utrzeć w makutrze. Dzisiaj, przy pomocy robota kuchennego ciasto to przygotujemy w mniej niż 15 minut! Zapewniam, że jest bardzo pyszne! Absolutnie niesuche, idealnie słodkie, z ciekawą kokosową posypką na wierzchu.
Idealne letnie ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.
Zobacz wykonanie tego przepisu w formie wideo:
Ucierane ciasto kokosowe z agrestem
Składniki:
Ciasto:
- mąka 230 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- wiórki kokosowe 100 g
- masło 200 g
- cukier kokosowy 150 g*
- cukier 50 g
- jajka 4
- jogurt naturalny 100 g
Kokosowa posypka:
- wiórki kokosowe 30 g
- masło roztopione 2 łyżeczki
- cukier kokosowy 1 łyżka*
* Cukier kokosowy można zastąpić również cukrem brązowym lub białym.
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokoswe, masło, cukier, jajka i jogurt naturalny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ucieramy przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego, aksamitnego ciasta.Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzchu ciasta układmy agrest (wcześniej można go posypać mąką, by zapobiec opadnięciu).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 60 minut.W tym czasie w miseczce mieszamy ze sobą roztopione masło, cukier i wiórki kokoswe. Posypkę rozprowadzamy na upieczonym cieście i ponownie, wkładamy je do piekarnika zwiększając temperaturę do 190 stopni na 10 minut.Upieczone ciasto przed podaniem pozostawiamy do zupełnego ostudzenia.
W przepisie na to ucierane ciasto kokosowe z agrestem zalecam użycie 300g owoców, jednak jeśli chcecie aby w cieście było ich więcej, z powodzeniem ilość tą możecie zwiększyć. Możecie zwiększyć również ilość kokosu. Aby zapobiec opadnięciu owoców na dno, jak u mnie, możecie przed ułożeniem, obtoczyć je w mące. Do przygotowania ciasta i kokoswej posypki wykorzystałem cukier kokosowy. Nadaje on pięknego, ciemnego koloru i aromatu. Możecie jednak zastąpić go cukrem brązowym lub białym.