Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z zaledwie trzech składników. Mało tego, żaden z nich niej jest składnikiem pochodzenia zwierzęcego! Wszystko dzięki aquafabie, czyli wodzie po ciecierzycy w puszce, która stanowi idealny zamiennik białka i bazę poniższego musu. W pełni wegański, słodki i pyszny. Przygotujecie go w mniej niż 15 minut.
Wegański mus czekoladowy z mandarynkami - przepis
Wegański mus czekoladowy z mandarynkami to doskonały deser z wykorzystaniem aquafaby. Pyszny, puszysty i mocno czekoladowy!
Składniki:
- aquafaba 200 ml
- czekolada gorzka 160 g
- cukier puder 3-4 łyżki
- mandarynki* 1-2 obrane i podzielone na mniejsze części
Można zastąpić dowolnymi innymi owocami, np. borówkami, malinami, truskawkami...
Wykonanie
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.Aquafabę ze szczyptą soli ubijamy na sztywno (dokładnie tak, jak białka) przez około 3-5 minut. Cały czas miksując dodajemy cukier.Do ubitej aquafaby dodajemy czekoladę i delikatnie, przy pomocy szpatułki, mieszamy do połączenia. Przekładamy do szklanek, słoiczków lub pucharków. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi mandarynkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: