Wegetariańskie burgery z ciecierzycy – przepis na pyszny obiad bez mięsa. Chociaż bardzo lubię mięso, coraz częściej i coraz chętniej przygotowuje potrawy, które nie posiadają go w składzie. Uwielbiam wegetariańskie dania, które na każdym kroku przekonują mnie, że kuchnia jarska potrafi być równie pyszna, aromatyczna i zaskakująca smakowo, jak mięsna. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne burgery z ciecierzycy, z wyczuwalnym aromatem kolendry podane obowiązkowo w domowej bułce hamburgerowej z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulką i sosem tzatziki. Do przygotowania swoich burgerów z ciecierzycy zainspirowała mnie Zuzanna z bloga Chili, czosnek i oliwa :)
Wegetariańskie burgery z ciecierzycy
Wegetariańskie burgery z ciecierzycy - przepis na pyszne burgery bez grama mięsa. Zobacz przepis na Cookuj.pl i przygotuj je na obiad lub kolację!
Składniki:
Kotleciki z ciecierzycy:
- ciecierzyca 1 puszka
- kukurydza 1 puszka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra 1/2 łyżeczki
- kumin 1 duża szczypta
- kolendra 1/2 niewielkiego pęczka
- sok z 1/2 cytryny
- mąka 3-4 łyżki
Dodatkowo:
- rukola 4 garści
- cebula czerwona 1
- pomidory koktajlowe kilka
- mozzarella 1 kulka
Sos tzatziki:
- jogurt naturalny 6-7 łyżek
- ogórek 1/2 większego
- czosnek 1-2 ząbki
- mięta posiekana 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy, umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę słodką, ostrą, kumin, sok i skórkę otartą z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę lub bułkę tartą i formujemy 4 duże kotlety. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Jogurt naturalny umieszczam w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku i posiekaną miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
- Bułki hamburgerowe przekrawamy i opiekamy na suchej patelni grillowej. Układamy rukolę, kotlety z ciecierzycy, pokrojoną w plastry mozzarellę, przekrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulkę. Polewamy sosem. Przykrywamy i podajemy.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: