Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą

Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą

Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!
Ilość
0

Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!


Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą

Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja!

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 250 g
  • masło 150 g
  • duża szczypta ok. 1 łyżeczki sól
  • jajko 1

Pieczone buraki:

  • sztuki buraki 2-3
  • łyżki oliwa 2-3
  • sól pieprz

Nadzienie

  • ok. 200g typu Almette serek twarogowy
  • ricotta 100 g
  • sztuki jajka 2-3
  • ok. 200g pokrojonego w kostkę lub pokruszonego ser feta
  • garść rukola
  • łyżki posiekanego koperek 3
  • sól pieprz

Wykonanie

Pieczone buraki:

  • Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię aluminiową polewając je ówcześnie oliwą i lekko doprawiając solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 60-90 minut (w zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów).
  • Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Tarta:

  • Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem i solą.  Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  • W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez około 30 minut.
  • Gotową przyozdabiamy rukolą i koperkiem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło przepisu: Kwestia Smaku.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      burak

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!