Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą
Składniki:
Wytrawne gofry
- szklanki mąka pszenna 1/2
- szklanki mleko 1/4
- małe jajko 1
- łyżeczki proszek do pieczenia 1/2
- łyżeczki papryka słodka 1/2
- duża szczypta sól pieprz
Dodatki
- świeży garść szpinak
- kilka plastrów można zastąpić dowolną inną, ulubioną wędliną kindziuk
- ok. 30g pokruszonej feta
- kilka sztuk przepołowionych winogrona czerwone
Sos czosnkowy:
- łyżki jogurt naturalny 4
- łyżki majonez 2
- mały ząbek drobno posiekany czosnek 1
- szczypta oregano
- sól pieprz
Wykonanie
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jajka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Tak przygotowane gęste ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem gofrownicy i smażymy gofry. Długość pieczenia/smażenia zależy od mocy naszej gofrownicy.
- Gotowe gofry smarujemy warstwą sosu, układamy szpinak, kindziuk, winogrona oraz pokruszony ser feta. Podajemy w wersji otwartej lub przykrytej drugim gofrem.
- Ja chciałem uzyskać mniejsze, okrągłe gofry, w tym celu wylałem mniejszą ilość ciasta na środek gofrownicy tworząc kształt koła.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: