Jeśli poszukujecie ciekawego, prostego i pysznego przepisu na obiad – wypróbujcie koniecznie ten zapiekany makaron z pieczonym bakłażanem, papryką i chorizo. Fenomenalne połączenie smaków :)
Ostatnio obudził się we mnie mój wewnętrzny Włoch i postanowił prześladować mnie przez cały poranek wielką ochotą na dobry makaron. Zajrzałem więc do lodówki, zabrałem kilka składników, które na pierwszy rzut może niekoniecznie mi ze sobą pasowały (ale #yolo) i zabrałem się za gotowanie. Podpiekłem bakłażana, podsmażyłem pozostałe składniki, zalałem sosem pomidorowym i doprawiłem pikantnym ajvarem. Pod koniec wszystko połączyłem z makaronem penne, posypałem porwaną mozzarellą i zapiekłem w piekarniku. Jakie to wyszło genialnie! Fenomenalne połączenie, którym zajadałem się przez resztę dnia.
Wypróbujcie koniecznie mój przepis na ten makaron z pieczonym bakłażanem, papryką i chorizo i przyrządźcie pyszny makaron w niecodzienny sposób :)
Zapiekany makaron z bakłażanem, papryką i chorizo
Składniki:
- makaron polecam penne lub rigatoni 250 g
- bakłażan 1 większy lub 2 małe
- cebula 1/2 większej
- czosnek 2 większe ząbki
- chorizo 60 g
- papryka u mnie czerwona 1 duża
- passata pomidorowa 250 g
- ajvar pikantny 3-4 łyżki
- mozzarella 125 g
- parmezan starty (opcjonalnie) 4 łyżki
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Gotowy odcedzamy.
- Bakłażana kroimy w plasterki o grubości około 1cm, a następnie w kostkę. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, polewamy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut.
- W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy chorizo, paprykę i smażymy przez 5-7 minut.
- Dolewamy passatę pomidorową i dodajemy ajvar. Przyprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
- Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
- Dorzucamy również gotowego bakłażana. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli i parmezan (opcjonalnie). Zapiekamy przez około 15 minut.