Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem – doskonały obiad, ale także kolacja lub ciekawa przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil!
Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem
Składniki:
Sok szpinakowy:
- ok. 100-150g szpinak
Zielone naleśniki:
- sztuki jajka 2
- szklanka 250g woda 1
- szklanka 250g mleko 1
- łyżki oliwa 2-3
- mąka 200-230 g
Dodatkowo:
- ok. 200g serek typu Allmette
- dwie duże garści rukola
- dwie duże garści salata
- ok. 200g łosoś wędzony
- garść pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części koperek 1
Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy.
Wykonanie
- Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
- Na naleśnikach rozsmarowujemy serek, układamy rukolę i sałatę, rozkładamy porwanego na mniejsze kawałki wędzonego łososia i koperek. Gotowe naleśniki zawijamy.
- Naleśniki możemy podać w formie klasycznej lub uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki (jak u mnie).
- Koniecznie podajcie je z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: