Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to prosty pomysł na zupę z lekką nutą orientu. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni.
Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Składniki:
- łyżki olej kokosowy 2
- sztuka drobno posiekana cebula 1
- ząbki starte czosnek 2
- ok 2 cm kawałek starty imbir
- łyżeczka można zastąpić 1 świeżą papryczką papryka ostra 1
- pokrojona w kostkę dynia 300 g
- ok. 700ml bulion
- 1 puszka mleko kokosowe 400 g
- podwójny pokrojony w kostkę filet z kurczaka
- sztuki pokrojone w plastry pieczarki 3-4
- łyżeczki kurkuma 1/2
- do smaku sól pieprz
Wykonanie
- W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim przez 5 minut cebulę, czosnek, imbir, paprykę ostrą i dynię. Następnie dolewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy przez 5 minut.
- Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Dwie minuty przed końcem dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
- Zupę podajemy gorącą z ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu makaronem ryżowym.
Źródło inspiracji: Kwestia Smaku
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: