Zupa pomidorowa z pieczoną papryką, czyli propozycja idealna dla wszystkich fanów klasycznej pomidorówki, którzy szukają jej ciekawego urozmaicenia!
Cechą charakterystyczną tej zupy, która sprawia, że jest ona tak smaczna i ciekawa w smaku jest uprzednie przypieczenie papryki, pomidorów i czosnku w piekarniku, przed dodaniem ich do bulionu. Zdecydowanie podkreśla to jej smak i aromat. Zupa ta w pierwszym zamyśle miała zostać kremem, jednak po jej przygotowaniu stwierdziłem, że pozostawię ją dzisiaj w wersji nieco bardziej treściwej, z dużymi kawałkami warzyw. Niezależnie od wersji, którą Wy wybierzecie, pamiętajcie, że w obu przypadkach smakuje ona świetnie i nie wymaga już żadnych dodatków, ze względu na fakt, że jest bardzo gęsta i sycąca :)
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Składniki:
- czerwone papryka 2,
- większe pomidory 4
- ząbki czosnek 3-4
- gałązka drobno posiekana seler naciowy 1
- szklanki passata pomidorowa 1-2
- ok. 800ml bulion
- duża szczypta papryka ostra
- duża szczypta cukier
- sól pieprz
- łyżka masło 1
- łyżki oliwa 2-3
Wykonanie
- Paprykę i pomidory kroimy w niewielką kostkę. Ząbki czosnku miażdżymy ręką lub przy pomocy noża. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy dokładnie oliwą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut.
- Na maśle z łyżką oliwy podsmażamy seler naciowy przez kilka minut (na niewielkim ogniu). Dodajemy passatę pomidorową. Przyprawiamy papryką ostrą i cukrem. Dodajemy gorący bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy upieczone warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut.
- Gotową zupę możemy zmiksować lub podać w wersji nieco bardziej sytej, z kawałkami warzyw (osobiście wybrałem drugą opcję, bo ostatnio zdecydowanie wolę treściwsze zupy :))