Zupa z jarmużem, białą fasolą i wieprzowiną to doskonała obiadowa propozycja z gatunku tych, które uwielbiam. Aromatyczna, pikantna, niezwykle sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu. Pyszna już tuż po przyrządzeniu, ale chyba jeszcze lepsza następnego dnia. Absolutnie nie wymaga już jakichkolwiek dodatków :)
Zupa z jarmużem, białą fasolą i wieprzowiną - przepis
Zupa z jarmużem, białą fasolą i wieprzowiną to doskonała obiadowa propozycja z gatunku tych, które uwielbiam. Aromatyczna, pikantna i niezwykle sycąca.
Składniki:
- polędwica wieprzowa 250 g
- przyprawa grillowa 1 szczypta
- szalotka 2
- czosnek 2 ząbki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra 3/4 łyżeczki
- białe wino 1/2 szklanki
- pomidory 2
- passata pomidorowa 1 szklanka
- bulion 600 ml
- jarmuż 1 duża garść
- fasola biała 1 puszka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Wieprzowinę kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na dużym ogniu, na łyżce rozgrzanej oliwy przez 3-4 minuty. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz.Na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Posypujemy papryką słodką i ostrą. Smażymy razem przez 3 minuty, a następnie zalewamy winem. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę pomidory i passatę pomidorową. Dolewamy bulion i doprowadzamy do zagotowania. Dorzucamy mięso, posiekany jarmuż i odcedzoną fasolę. Gotujemy razem przez 2-3 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: