Apfelstrudel, czyli jedno z bardziej popularnych ciast z wykorzystaniem jabłek w Niemczech i Austrii Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić bo podany z waniliowym sosem smakuje po prostu świetnie!
Apfelstrudel z sosem waniliowym
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna 350 g
- łyżki olej 4
- sztuka jajko 1
- szklanki* woda 1/2 - 3/4
- szczypta sól
Nadzienie
- jabłka 1 kg
- duża szczypta cynamon
- garść rodzynki
- garści w zależności od słodkości jabłek cukier 1-2
Sos waniliowy
- opakowanie budyń waniliowy 1
- mleko 700-800 ml
- opakowanie ok. 16g cukier z wanilią 1
- łyżki tylko jeżeli budyń jest niesłodzony cukier 2
Dodatkowo
- łyżki masło 2-3
- śmietana 30% 150 ml
- łyżki cukier 2-3
Wykonanie
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i miękkie. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich zabieramy a pozostałe przykrywamy miską.
- Na stolnicę wykładamy ściereczkę kuchenną i posypujemy ją mąką.
- Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wymiar nieco większy od rozmiaru naszej formy. Nie jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku :) Gdy ciasto nabierze odpowiedni kształt i rozmiar rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie.
- W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta.
- Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku.
Sos waniliowy:
- W czasie pieczenia ciasta proponuję przygotować sos waniliowy. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałą część mleka umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Sos budyniowy gotujemy ok. 1 minuty, następnie zdejmujemy z ognia.
- Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera.
- Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: