Apple pie. Cóż może być lepszego od kawałka pysznej, aromatycznej szarlotki podanej z gałką lodów waniliowych lub łyżką bitej śmietany? Raczej nic – chyba, że 2 kawałki takiej szarlotki. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo to tylko kilkadziesiąt minut pracy, a jaka przyjemność z jedzenia. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Apple pie - krucha, amerykańska szarlotka
Apple pie - połączenie idealnie kruchego ciasta, cynamonowego jabłkowego nadzienia i urokliwej kratki, która je przykrywa. Najlepsza z gałką lodów!
Składniki:
Ciasto kruche:
- masło 135 g
- cukier 110 g
- mąka pszenna 250 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- żółtka 1
- śmietana 18% 2-3 łyżki
Nadzienie:
- jabłka 1,5 kg
- masło 2 łyżki
- cukier 90 g
- rodzynki 1 garść
- cynamon 1 duża szczypta
- skórka z cytryny 1 łyżeczka
- sok z cytryny 2 łyżeczki
Dodatkowo:
- białka 1
- woda 2-3 łyżki
- masło 2 łyżeczki
- cukier
Wykonanie
- Zimne masło siekamy z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody lub śmietany. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.
- W tym czasie jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, rodzynki, cynamon, sok oraz startą skórkę z wymytej i wyparzonej cytryny. Prażymy około 15 minut. Gotowe, miękkie jabłka przykrywamy i na chwilę zostawiamy.
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedną większą od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i wykładamy nim spód oraz boki niskiej formy (najlepiej do tarty). Na spód przekładamy jabłka. Pozostałe ciasto również (dość cienko) rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy białko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru, układamy wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: