Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja dla fanów zupy meksykańskiej, którą już znajdziecie na blogu. Pomimo faktu, że jest zupełnie inna, łączy je wspólny meksykański charakter. Pyszna, bardzo aromatyczna, sycąca i przyprawioną wyczuwalną ostrą nutą – idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Zupę tę możecie podać ze świeżym awokado skropionym sokiem z limonki, fetą lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków – w każdym wypadku smakuje świetnie! :)
Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami - przepis
Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja dla fanów meksykańskiej kuchni. Pyszna, bardzo aromatyczna i sycąca.
Składniki:
- filet z kurczaka 2 pojedyncze
- cebula czerwona 1
- czosnek 2-3 ząbki
- papryka po jednej czerwonej, zielonej i żółtej 3
- kukurydza ugotowana* 1
- pomidory 1 puszka
- bulion 1 l
Mieszanka przypraw:
- papryka ostra 1 pełna łyżeczka
- oregano 1/2 łyżeczki
- kumin 1 płaska łyżeczka
- kolendra mielona 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
Dodatkowo (opcjonalnie):
- awokado 1/2
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
- ser feta pokruszony 1 łyżka
* Można zastąpić puszką kukurydzy konserwowej.
Wykonanie
- Filet z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy "niedoskonałości". Kroimy w niewielką kostkę (ok. 1cm). Mięso dokładnie posypujemy całą mieszanką przypraw i smażymy w garnku na łyżce rozgrzanej oliwy przez ok. 6-8 minut. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulkę i ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Smażymy ok. 6-8 minut. Dorzucamy wyłuskaną kukurydzę (lub kukurydzę z puszki), usmażonego kurczaka, pomidory z puszki i dolewamy bulion. Zupę gotujemy pod przykryciem przez około 20-30 minut.
- (Opcjonalnie) Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem i skórką otartą z limonki.
- Gotową zupę w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z awokado, fetą lub bez dodatków.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: