Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!
Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka
Składniki:
- podudzia z kurczaka 1 kg
Marynata:
- łyżki oliwa 3
- ząbki starte czosnek 4
- niewielka cebula 1
- łyżeczki tymianek 1/2
- łyżeczki oregano 1/2
- łyżeczka opcjonalnie pasta harrisa 1
- łyżka opcjonalnie ajvar 1
- łyżeczka papryka słodka 1
- duża szczypta papryka ostra
- łyżeczki sól 1/2
- łyżeczki pieprz 1/2
Wykonanie
- W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
- Oczyszczonego z niedoskonałości, umytego i osuszonego kurczaka dodajemy do miski i mieszamy tak, by każdy fragment mięsa dokładnie pokrył się marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia (co naprawdę polecam, ponieważ dzięki niemu mięso będzie super soczyste) lub w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 60 minut.
- Podajemy z wybranymi dodatkami. Ja podałem je z dyniowymi kopytkami (na które przepis pojawi się w przyszłym tygodniu) oraz podsmażonymi warzywami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: