Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką. Uwielbiam szaszłyki. Robię je bardzo często. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i aromatyczną ich wersję, przyprawioną kolendrą, kuminem i oregano…
W przepisie pomogła mi patelni grillowa z naprawdę świetnego kompletu ze sklepu ballarini.pl. Link tutaj. Zajrzyjcie również na fanpage sklepu na facebook’u (klik).
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i papryką są bardzo proste w przygotowaniu i powalają smakiem. Skorzystaj z tego przepisu i zachwyć bliskich!
Składniki:
- filet z kurczaka 1 podwójny
- cukinia 1 duża
- papryka 2
- cebula 2
- sok z cytryny 1 łyżka
- oregano 1 duża szczypta
- kurkuma 1 duża szczypta
- papryka słodka 1 duża szczypta
- kumin 1 szczypta
- papryka ostra 1 szczypta
- kolendra 1 szczypta
- sos sojowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Do podania: dip czosnkowy lub sos tzatziki.
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, paprykę słodką, ostrą, kurkumę, oregano, kumin i nasiona kolendry. Dolewamy sos sojowy i około 5 łyżek oliwy. Solimy i pieprzymy. Składniki w misce mieszamy, by równomiernie pokryły się marynatą. Zostawiamy na ok. 15 minut do "przegryzienia się" składników. Następnie szaszłyki nadziewamy warstwowo: cebula, papryka, kurczak, cukinia. Smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut.
- Podajemy z dipem czosnkowym, sosem tzatziki, ryżem lub sałatką.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: