Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Absolutnie obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek. Gwarantuję, że nikt nie oprze się pokusie spróbowania chociażby jednej.
Babeczki z kremem pâtissière i borówkami - przepis
Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Obłędne połączenie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek.
Składniki:
Kruche ciasto:
- mąka pszenna 400 g
- masło 200 g
- cukier puder 6 łyżek
- sok z cytryny 1 łyżka
- skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
- żółtka 2
Krem pâtissière:
- żółtka 3
- śmietana 30% 1 szklanka*
- wanilia 1 laska
- cukier 50 g
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- masło miękkie 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- borówki amerykańskie 200 g
* Można zastąpić mlekiem
Wykonanie
- Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy standardowe foremki na babeczki. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 10 minut (do zarumienienia).Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.Kremem pâtissière wypełniamy babeczki i dekorujemy je świeżymi borówkami.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: