Babka drożdżowa z rodzynkami, czyli mój pierwszy przepis wielkanocny na blogu! Wspaniała i aromatyczna, propozycja wręcz konieczna na wielkanocnym stole.
Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę drożdżową – ten przepis jest stworzony właśnie dla Was! Idealnie wyrośnięta, idealnie pulchna i pięknie pachnąca świeżym drożdżowym ciastem. W składnikach przepisu znajdziecie rodzynki – są one tutaj wręcz kluczowym dodatkiem. Jeśli macie ochotę je nieco bardziej dosmaczyć, namoczcie je na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta w wybranym alkoholu, np. rumie lub koniaku. Możecie dorzucić tutaj również inne bakalie czy nasiona z laski wanilii. Oryginalny przepis na tą babkę jest autorstwa Pani Anny ze strony MniamMniam. Naturalnie nie byłbym sobą, gdybym nie pozwolił sobie na jego lekką modyfikację. Wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie swoich bliskich pysznym ciastem w ten świąteczny czas. Jeszcze więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.
Babka drożdżowa z rodzynkami
Sięgnij po ten przepis i przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami, która zagości na Twoim wielkanocnym stole! Mniam!
Składniki:
- mąka pszenna 250 g
- drożdże świeże 40 g
- mleko 3/4 szklanki
- żółtka 4
- cukier 80 g
- masło 80 g
- cukier z wanilią 1 łyżka
- rodzynki 1 garść
- sól szczypta
Wykonanie
- Do miski przelewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 15 minut. Pozostałe mleko doprowadzamy do zagotowania i wrzącym zalewamy połowę przesianej mąki cały czas bardzo energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięty zaczyn i przestudzoną mąkę łączymy ze sobą i odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie żółtka ucieramy wraz z cukrem zwykłym i z wanilią na puszystą masę. Przelewamy żółtka do ciasta, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Dolewamy roztopione, wystudzone masło, rodzynki i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Po tym czasie przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub dekorujemy polewą.
Składniki:
Wykonanie:
Podziel się przepisem: